GRAD BOHANE – Jesmo li spremni za budućnost koja je već ovdje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
“Debitantski roman irskog pisca Kevina Barryja ‘Grad Bohane’ prvorazredno je književno otkriće.” — Josip Mlakić

Kevin Barry počeo je s pričama, već njegova debitantska zbirka priča There Are Little Kingdoms iz 2007. donijela mu je nagradu “Rooney” za irsku književnost, dok se mnoge od njih postavljaju na kazališne daske i objavljuju na stranicama uvaženih časopisa i antologija poput The New Yorkera, The Dublin Review i drugih. Uz to, često potpisuje scenarije za djela sedme umjetnosti, kao što su Breakfast Wine, Dark lies the Island, Wifey Redux… Živi u Irskoj i u slobodno vrijeme po knjižarama uhodi svoje potencijalne čitatelje.

Sunday Times ga naziva najuzbudljivijim irskim “kratkopričašem” današnjice, a Grad Bohane je njegov roman prvijenac.

Grad Bohane je vizionarski, znanstveno-fantastični roman pod utjecajem filma i stripa, keltskih mitova i legendi, fada i saga, kao i svekolikog naslijeđa irske književnosti, djelo očaravajuće mašte i živopisne jezične inventivnosti, s okusom novog i veličanstvenog. Enklavizacija, distopija i postapokaliptična kultura u zamišljenom gradu Bohane, geografski inspiriranom portugalskim Portom, u budućoj, 2053. godini. Svijet je to bezakonja, bluda i primitivne tehnologije, gdje se zaraćene bande bore za prevlast nad gradom bez automobila, a prošlost i sadašnjost prožimaju se s budućnošću. Protagonisti su opsjednuti modom i hedonizmom te govore izmišljenim dijalektom, u kojem se arhaični elementi isprepliću sa sočnim jezikom ulice. Roman pršti živim dijalozima,  praćen estetikom hedonizma i nasilja.

“Grad Bohane dobitnik je ugledne međunarodne nagrade International IMPAC Dublin. To nešto govori; trebalo bi. No roman najbolje govori sam za sebe. Dovoljno je palcem pritisnuti stranice, pustiti ih da polete, pa ih nasumice na nekom mjestu zaustaviti. Evo, 237. stranica: derači koza pričaju da se nekada bolje plaćalo za kozju kožu – ‘ali nema toga više’.

— Nema, nema.

— Puno toga više nema.

— Da, puno.

— Ah, svi smo sad već ostarili.

— Ostarili, da.

— Ma, ostarili.

— Ostarili!’

Šaka riječi, a u njima – literatura.”

(Dragan Jurak, Novosti)

Kevin Barry
Grad Bohane

Mislite da su ljudi danas paranoično uznevjereni?
Prolistajte knjigu

Novi članci

ORIS – desetljeće u deset romana

Oris – desetljeće u deset romana – okuplja deset vrhunskih djela beletristike mahom nastalih u drugoj dekadi dvadeset i prvog stoljeća. Naoko veoma raznoliki naslovi