JESEN – Daniel, mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva…

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Ali Smith početak je tihe revolucije u shvaćanju forme romana

Nakon književnih uspješnica Hotel World i The Accidental (2005.) koji su bili finalisti u izboru za nagrade Man Booker i Orange, te nagradama višestruko ovjenčanog romana How to be both (nagrade Baileys Women’s Prize for Fiction, Goldsmits i Costa za roman godine), cijenjena škotska književnica, dramaturginja i sveučilišna profesorica, 2016. objavila je prvi dio svoje tetralogije godišnjih doba, roman naziva Jesen koji je bio u najužem izboru za Man Booker Prize 2017. godine.

I doista, u svijetu u kojem je sve tako nesigurno i kratkotrajno Smith na pijedestal stavlja platonsku ljubav koja počiva na nekim drugim premisama, no koja je stabilnija i trajnija od mnogih uobičajenih, očekivanih ljubavi koje lako nastaju, a još lakše pucaju. Prijateljstvo je to koje opstaje na mašti, izmišljanju svjetova, jezičnoj zaigranosti, beskrajnim razgovorima o umjetnosti. A stariji susjed uvijek je tu da podsjeti djevojčicu da što više čita.
— Ružica Aščić, 24 sata

Jesen je i prvi post-Brexit roman, koji se izravno osvrće na atmosferu u društvu nakon referenduma (kada je objavljeno da se 51,9% građana Ujedinjenog Kraljevstva izjasnilo za napuštanje Europske unije), njihovu pomutnju i zbunjenost, s jedne strane euforiju, a s druge očaj.

Riječ je o jezično zaigranoj, lepršavoj prozi punoj duha, nježnosti, humora, ali i satire i ironije, uistinu oplemenjujućoj prozi koja na nesvakidašnji način povezuje nekad i sad, tamu i svjetlo, ljubav i bol. A najljepše je pritom što je riječ o prvome dijelu romanesknoga četveroknjižja, pa se čitatelj unaprijed može veseliti dodatnim užicima što su pred njim kad novi prijevodi stignu.
— Božidar Alajbegović, Vijenac

Tetralogija Ali Smith ostvarila je izniman odjek među čitateljima u cijelom svijetu, kao i pozitivan prijam u relevantnim književnim krugovima, pa je irski književnik Sebastian Barry u Guardianu 2016. Ali Smith proglasio budućom škotskom dobitnicom Nobelove nagrade.

Ali Smith: Jesen

Knjiga godine koja prštavo i s puno duše važe što znači biti živ u sumornim vremenima.
Prolistajte knjigu

Novi članci

ORIS – desetljeće u deset romana

Oris – desetljeće u deset romana – okuplja deset vrhunskih djela beletristike mahom nastalih u drugoj dekadi dvadeset i prvog stoljeća. Naoko veoma raznoliki naslovi