MAUD I AUD – Mlitav stisak ruke uvijek je sumnjiv, posebno kod trgovca Volvom

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Koliko naš život definiraju promet i automobili?

Više nego što smo to osvijestili, ispostavlja se u romanu Maud i Aud, čija je okosnica prometna nesreća koja iz temelja mijenja život jedne obitelji i njezine okoline. Tehnologija u obliku jurećeg automobila majci odnosi život, ali ga istovremeno tehnologija medicinske opreme spašava ocu. Njihova djeca, blizanke Maud i Aud, moraju nastaviti živjeti s posljedicama nesreće.

U futurističkoj maniri, cijeli roman Maud i Aud određen je temom tehnologije, brzine i automobila, iako bi futuristi norveškom piscu teško oprostili skepsu prema rastućoj odvojenosti od prirode. Još više nego temom, Bakke iznenađuje vrlo originalnom formom, koja je zapravo, uz pripovijednu okosnicu radnje, kolaž žanrovskih fragmenata, od lirskih pjesama o prometu, preko transkripata radijskih emisija, do filozofskih promišljanja o tehnologiji. Unatoč mračnoj temi, tekst uspijeva biti prožet diskretnim humorom, pa čak i elementima krimića (tko vozi misteriozni crni Mercedes?).

Gunstein Bakke zahvaljujući ovom romanu prepoznat je kao jedan od najoriginalnijih suvremenih norveških pisaca. Upravo norveški krajolik, mjesto sraza nalazišta nafte i nepregledne divlje prirode te modernih cesta koje vode u izolirane predjele, poslužio je kao idealan scenarij za ovaj roman.

Tko zna, istaknuo je sam Bakke na dodjeli Europske nagrade za književnost, da mu je kao inspiracija poslužio, primjerice, bruxelleski promet, možda bi roman bio mnogo deblji, osim ako ne bi bio o čokoladi.

Gunstein Bakke
Maud i Aud

Čudesan roman koji pametno i zabavno spaja norvešku tradiciju s europskim književnim modernizmom.
Prolistajte knjigu

Novi članci

ORIS – desetljeće u deset romana

Oris – desetljeće u deset romana – okuplja deset vrhunskih djela beletristike mahom nastalih u drugoj dekadi dvadeset i prvog stoljeća. Naoko veoma raznoliki naslovi