POPRAVITI ŽIVE – Što je srce Simona Limbresa?

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Sedmi dan stvaranja Bog je otišao surfati

Baš kao što nagovještava njegova 300 riječi dugačka uvodna rečenica, događaji u romanu Popraviti žive ispričani su gotovo u dahu, a okidač im je prometna nesreća u kojoj pogiba dvadesetogodišnji mladić pri povratku sa surfanja.

U sljedeća 24 sata liječnički tim transplantacijom njegovog srca ima priliku spasiti život teško bolesne žene. Ako vam ovaj opis radnje djeluje gotovo filmski, na dobrom ste tragu, jer ovaj roman je doista i bio adaptiran kao scenarij za, od kritičara vrlo hvaljen, istoimeni film.

Osim naglih izmjena scena, u kojima “posjećujemo” perspektive medicinskog osoblja, mladićevih roditelja i bolesne žene, roman sadrži i refleksije o etičkim pitanjima transplantacije organa, o simbolici srca te posljedicama koje je na shvaćanje koncepta života i smrti imalo medicinsko otkriće da je moždana, a ne srčana aktivnost odlučujuća u proglašenju smrti.

Roman Popraviti žive ovjenčan je brojnim nagradama, a najzanimljivija je možda nagrada Wellcome za književna djela koja promiču teme zdravstva i medicine u književnosti. Ne iznenađuje što Maylis de Kerangal dobro vlada medicinskom terminologijom, jer dolazi iz obitelji čak četiri generacije liječnika, a ni motiv surfanja, čini se, nije slučajan — njezina tri brata bave se surfanjem i u obiteljskoj kući postavili su ploču s natpisom Sedmi dan stvaranja Bog je otišao surfati.

Naslov romana preuzet je iz drame A. Čehova Platonov koju je književnik napisao još 1878., zatim ju je uništio, ali je ipak pronađena nakon njegove smrti i tiskana 1923. godine. U dijalogu između Sergeja Pavloviča Vojnickog i Nikolaja Ivanoviča Trileckog, Vojnicki se pita:

“Što nam je činiti Nicolas? Pokopati mrtve i popraviti žive.”

Maylis de Kerangal
Popraviti žive

Roman lijep poput grčke tragedije ​
Prolistajte knjigu

Novi članci

ORIS – desetljeće u deset romana

Oris – desetljeće u deset romana – okuplja deset vrhunskih djela beletristike mahom nastalih u drugoj dekadi dvadeset i prvog stoljeća. Naoko veoma raznoliki naslovi