PUTOVANJE U INDIJU – Itinerar suvremene melankolije

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
“Za trideset godina, ako ne prije, Tavares će dobiti Nobelovu nagradu. Nitko nema pravo pisati tako dobro u dobi od trideset pet godina. Čovjeku dođe da ga prebije.” — José Saramago

“Tavares se na književnoj sceni pojavio početkom dvije tisućitih kao dio mlade generacije portugalskih pisaca koji su tražili nove puteve u književnosti. Odmah je postalo jasno da je riječ o originalnom autoru čiji su tekstovi potpuno odudarali od onoga kako se u to vrijeme pisalo u Portugalu.”
— Dean Trdak

Iako se žanrovski može odrediti kao poema u prozi, Putovanje u Indiju nije nimalo nalik poemama koje ste čitali za lektiru. Knjiga je svojevrsna parodija portugalskog nacionalnog spjeva Luzitanci, ali, budući da je radnja smještena u suvremenost, glavni likovi više ne mogu biti nacionalni junaci već pojedinac, jedan gotovo kriminalac, gubitnik Bloom. On kreće na putovanje iz Portugala u Indiju kako bi pronašao mudrost, a putem sklapa prijateljstva, pronalazi neprijatelje, prepričava svoju životnu priču, otkriva razloge svog bijega iz Lisabona, kao i maglovite nade i bolne strahove vezane uz ono što bi mogao pronaći u Indiji.

Riječima samog autora, riječ je o knjizi koja se može otvoriti i početi čitati na bilo kojoj stranici jer se sastoji od mnoštva fragmenata koji se mogu čitati redom ili nasumično. Može se čitati i pomoću kazala pod nazivom Suvremena melankolija (itinerar), koje se nalazi na kraju knjige i u kojem su popisani motivi i njihova pozicija u tekstu. Iako Tavaresa prije svega zanima inovativnost, osobito  formalna, Putovanje u Indiju zadržalo je nešto i od tradicionalnih putopisa:

“Nekada je putovanje značilo put prijeđen između dviju točaka, a danas se svodi na odredište. Sve je izrazito kontrolirano. Zato je mene u Putovanju u Indiju zanimao upravo itinerar. Iako se radi o dvadeset prvom stoljeću, Bloomu treba vrlo dugo da dođe do Indije, ostaje ondje vrlo kratko i potom se vraća. Njegovo putovanje je više putovanje u klasičnom smislu. Umjesto da krene izravno zrakoplovom, on se zadržava na putu, ne želi stići, želi nešto naučiti putem.”

G. M. Tavares
Putovanje u Indiju

Put je kao kuća: potrebno je povremeno otvoriti prozor da zrak prostruji.
Prolistajte knjigu

Novi članci

ORIS – desetljeće u deset romana

Oris – desetljeće u deset romana – okuplja deset vrhunskih djela beletristike mahom nastalih u drugoj dekadi dvadeset i prvog stoljeća. Naoko veoma raznoliki naslovi