Roberto Saviano

Roberto Saviano (Napulj, 1979.) talijanski je pisac, novinar i scenarist, rođen u napuljskoj četvrti Secondigliano. U Napulju je završio tehničku školu Armando Diaz i diplomirao filozofiju na Napuljskom sveučilištu. Od 2002. piše o utjecaju mafije na talijansko društvo, a članke objavljuje u prestižnim talijanskim listovima.

U Napulju i Savianovoj rodnoj četvrti Secondiglianu, kao poprištu mafijaških sukoba, odvija se velik dio radnje njegovih romana i publicističkih tekstova, pogotovo njegova prva knjiga Gomora koja izlazi 2006. Od te godine Saviano živi pod strogom policijskom zaštitom, no i dalje uspješno djeluje. Nakon Gomore objavljuje eseje, članke i romane, po kojima se snimaju filmovi i serije: Ljepota i pakao (2009.), Riječ protiv camorre (2010.), Pođi sa mnom (2011.), Nula Nula Nula (2013.), Sitne ribe (2016.) i Žestina poljupca (2017.).

Dobitnik je brojnih nagrada: nagrade Viareggio za debitantski rad, međunarodne nagrade Enzo Biagi, Geschwister-Scholl Preis, Novinarske nagrade Leipziga, nagradu Manuel Vázquez Montalbán, European Book Prize, nagradu David di Donatello i druge.