Thomas Merton

Thomas Merton jedan je od najznačajnijih katoličkih mislilaca dvadesetog stoljeća. U trapistički samostan Gethsemani, u sa­veznoj državi Kentucky, primljen je 1941. i u njemu je proveo dvadeset i sedam najplodnijih godina svoga života. Do tragične smrti u prosincu 1968. godine, Merton je objavio više od sedamdeset knjiga.
Njegov pjesnički, ali i životni cilj bio je prepoznati i razumjeti znakove što ih kršćanin treba pro­tumačiti i usporediti s istinom koja ne stari. Tijekom Vijetnamskog rata, Thomas Merton je ne samo svojim člancima i knjigama, nego i javnim istupima aktivno podržavao pacifistički pokret u Americi.
Upravo je u to vrijeme radio na knjizi Put Chuang Tzua koja predstavlja njegov osobiti način razmišljanja o Gandhijevoj i Thoreauovoj ideji građanske ne­poslušnosti. Traženje vlastite dubine i identiteta upućivalo je Mertona, oso­bito u posljednjem desetljeću njegova života, na Istok i budizam.
U tom smislu veliko značenje za Mertona je imao Chuang Tzu, kineski filozof iz trećeg stoljeća pr. Krista. Otkako je objavljena 1965. godine, njegova knjiga Put Chuang Tzua doživjela je 25 izdanja i prevedena je na sve veće svjetske jezike. Najnovije izdanje, s predgovorom Dalaj Lame, objavljeno je na 45. godišnjicu, u ožujku 2010. godine.